RC-България  
25 август 2019, 06:31:04 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: Добре дошли в RC-България -Форумът на активно действащите авиомоделисти !
 
   Заглавна Страница   Помощ Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Микропроцесорно управление на подгревната свещ  (Прочетена 3660 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Preatorian
Моделар

Публикации: 113


Нищо не се повтраря два пъти


« -: 16 декември 2008, 10:18:41 »

Здравейте,
знам как звучи - нещо като гайда с компресор с микропроцесорно управление  Ухилен. За разлика от нея обаче това устройство е напълно реално и бих искал да обясня малко за него.
Така, вдъхновен съм от идеята целият старт-бокс предназначен за стартиране на моторни модели (акумулатор, стартер, стабилизатор за свещта и регулатор на помпата за зареждане) да се монтира в една кутия снабдена със малък сух оловен акумулатор. Идеята е да бъде съвсем мобилна и да не бъде закачена за акумулатора на колата. В тази връзка се хвърлих в разработване на различните модули и това е първият от тях - вече разработен и най-важното - тестван. Защо да правим гайда с микропроцесорно управление???
Скоро беше ми попаднал изгорял панел, мисля че беше на Hobbico. Реших да взема идеята за управление на свещта - помислих си - реномирана фирма би трябвало идеята да е наистина добра. След като отворих панела какво да видя - един мултивибратор 555 чиито коефициент на запълване се регулира с потенциометър!
За тези които не разбират - този вариант наистина представлява импулсен регулатор но не по напражение, нито по ток. Това ще рече че когато въртим потенциометър ние просто подаваме малко повече мощност към свещта и малко по-малко - съответно. Но колко е това "млако" никой не знае - всъщност може да се сметне, но във формулата участва и захранващото напрежение - това на акумулатора. Това означава, че този "регулатор" при един напълно зареден акумулатор ще подава по-голяма мощност към свещта, а при един напълно разреден - по малка.
Другото което не ми хареса - ампемера - който служи за индикация вземаше напреженов сигнал от шунт със съпротивление 0.2 Ома. Съпротивлението на свещта е 0.375 Ома (приблизително). Каква полза от това, че регулатора е импулсен когато 0.2/(0.2+0.375) = 35% от мощността се губи в шунта???

Проектирах мой собствен регулатор, предназначен специално за батерийно захранване. Резултатът е следният:
работно напрежение : 8 - 17.5 V
изход : 1.4 - 2.0 V
токова защита: сработва на 40А
изход (широчинно-импулсен модулатор): 60 Hz / 14bit
Автоматично се включва и изключва съответно при закачане и откачане на свещта.
Предвидена е защита за индуктивни товари. (Примерно дълги кабели до свещта, управление на нисковолтови електромотори и др.)
Няма никакви охлаждащи радиатори - КПД е достатъчно голямо за да няма разсейване на мощност - и от там загряване на силовите елементи.

Ако входното напрежение спадне под 8 волта, устройството алармира със краткотрайно мигане на червен светодиод, като спира подаването на мощност към товара (свещта). Съответно ако входното напрежение се покачи над 17.5 волта, червеният сетодиода започва да мига като отношението светнал/изгаснал е забележимо по-голямо от това при понижено напрежение. Контролерът отново прекратява подаването на мощност към товара.

При направата и тестовете, се oказа че някои компоненти са излишни, но който желае, може да си ги добави за допълнителна сигурност. Това са диодите Д3-Д7 - предпазват от обърнато входно напрежение. Предвидени са 5 броя, работещи в паралел, на практика се оказа, че 3 са напълно достатъчни, 2 са вече малко. Q3 - Q6 - предвидени са 4 транзистора, на практика са достатъчни и 2. Д11-Д13, предвидени са 3 диода, достатъчен е един. Други разлики няма. Състояние на късо съединение се индицира със продължително и постоянно светене на червеният светодиод.
Как работи? Контролерът взема като входни данни 2 параметъра - положението на потенциометъра - с него регулираме напрежението на свещта от 1.4 до 2.0 волта, и входното напрежение - това на акумулатора. След което пресмята какъв коефициент на запълване трябва да подане на шима, така, че напрежението на свещта да се получи точно толкова колкото сме задали с потенциометъра. Това преви този регулатор истински регулатор по напрежение - ако сме поставили потенциометъра в средата - имаме (1.4+2.0)/2 = 1.7 волта, контролерът изработва такъв сигна, че независимо дали вече напрежението на акумулатора е 9 волта или 17 волта, свещта ще се подгрява точно колкото ние искаме - а именно - 1.7в.
Веднага щом се разкачи свещта, захранването на схемата се преустановява и на практика няма консумация. Това е направено с цел да се избегнат механичните прекъсвачи за включване и изключване. Този модул е проектиран така, че да бъде постоянно свързан към акумулатора, дори когато той се зарежда без да има консумация. Самовключването става когато се свърже товар на изхода. Предвиден е втори светодиод - зелен на цвят за да показва кога устройстово е включено.

Съдържание на приложените файлове - схема, в ПДФ формат
Печатни оригинали, горен и долен, ПДФ формат - принтират се с мащаб 100%
Машинен код - трябва да се програмира в микроконтролера с разшерение .hex. Понеже уплоадера не позволява качване на файлове с разширение .hex, добавих .txt. След като го свалите просто отсранете ".txt" разширението от името на HEX файла.

Успехи

* PCB.pdf (29.41 KB - свалено 332 пъти.)
* Schematic Prints.pdf (19.29 KB - свалено 417 пъти.)
* PIC12F675 Glow PLug.pdf (19.92 KB - свалено 303 пъти.)
* GlowPlug.hex.txt (5.44 KB - свалено 300 пъти.)
« Последна редакция: 17 декември 2008, 10:14:46 от Preatorian » Активен

Христо Гавраилов
e-mail: pterodont@abv.bg
web: http://www.f3a-pravets.com/

Човек е ограничен единствено от своето въображение!
Preatorian
Моделар

Публикации: 113


Нищо не се повтраря два пъти


« Отговор #1 -: 28 февруари 2010, 10:14:10 »

Привет,
Тук ще намерите и клипче на контролера в домашни условия.
http://www.f3a.exofire.net/Electronics/12F675_Glow_Plug_Controller/12F675_Glow_Plug_Controller.htm
Активен

Христо Гавраилов
e-mail: pterodont@abv.bg
web: http://www.f3a-pravets.com/

Човек е ограничен единствено от своето въображение!
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!